Mesoreznice – Korisne za ljubitelje suhomesnatih delikatesa

Mesoreznice

Mesoreznice ili salamoreznice, kako se još nazivaju, predstavljaju uređaje koji su dizajnirani za brzo i lako sečenje suhomesnatih proizvoda.

Iako ih srećemo u mesarama, zahvaljujući izuzetnim karakateristikama poslednjih godina su postale veoma popularan kuhinjski uređaj.

Kada su nastale mesoreznice?

Krajem 19. veka došlo je do povećanja proizvodnje sireva u Holandiji. Gauda, Edamer, Lajden, Limburg – samo su neki od čuvenih holandskih vrsta koje su i danas veoma popularne. Sirevi ne samo da su doneli razvoj ekonomije, već i uređaja za njihovo fino sečenje.

Podstaknut željom da bogatom društvenom sloju omogući uživanje u ukusima različitih vrsta sireva vlasnik mesare Wilhelm Van Berkel došao je na ideju da konstruiše uređaj kojim će moći da iseče sir tako tanko kao što je to čine mesari ručnim sečenjem komada mesa.

Prvi model rezača mesa pokazao je izvesne nedostatke, ali to nije pokolebalo Berkela da nastavi sa njegovim unapređivanjem. Ubrzo je ovaj holandski pronalazač otkrio da eliptični i spiralni noževi, iako izgledaju interesantno, nisu praktični za sečenje mesa i sireva. Zbog toga ih je zamenio konkavnim nožem koji je ostao osnova dizajna i modernih modela.

Svoj izum Berkel je patentirao 1898. godine. U narednoj deceniji osvojio je čitav svet, te je razvoj nastavljen.

Danas, mesoreznice dolaze sa električnim motorom, dok su kružnom sečivu dodati štitnici kako bi se povećala bezbednost prilikom sečenja.

Zašto su mesoreznice postale omiljeni kuhinjski aparati?

Mesoreznice, pre svega, olakšavaju sečenje. Ma koliko se truduli da nožem izrežete meso na jednake komade, to je neizvodljivo. Sigurni smo da će dobiti jednu krišku predebelu, drugu pretanku, treću neravnu…

Mesoreznice

Srećom, tu su mesoreznice koje omogućavaju da svi komadi mesa budu ne samo jednaki, već i debljine koju ste sami odredili. Dok brzina obavljanja posla je nemerljiva u odnosu na ručno sečenje.

Osim uštede u vreme, upotreba ovih uređaja štedi i novac. Več isečeni suhomesnati proizvodi imaju višu cenu nego u komadu, pa kupovina mesorezice predstavlja isplativu investiciju.

Mesoreznice čuvaju svežinu vaših namirnica. Suhomesnati proizvodi izrezani u mesari i uvijeni u papir nakon par dana čuvanja u frižideru se osuše, dok pomoću mesoreznice narezaćete količinu koja vam je potrebna, a ostatak biće u komadu za narednu upotrebu.

Nemojte da zaboravite da mesoreznice možete koristiti ne samo za meso i suhomesnate proizvode, već i  za sireve. Što znači da ćete uvek imati lepo dekorisano hladno predjelo, a čitav posao sečenja neće izazvati bol u šakama, kao pri upotrebi noža.

Kako izabrati mesoreznicu?

Prva važna karakteristika jeste veličina sečiva i opcije za sečenje. Zavisno od namene, tj. za koju količinu namirnica ćete koristiti mesoreznicu izaberite i veličinu sečiva, kao i mogućnost podešavanja debljine.

Mesoreznice

Morate da obratite pažnju i na snagu. Za razliku od profesionalnih mesoreznica, modeli za kućnu upotrebu poseduju motor manje snage, ali sasvim dovoljan za potrebe jedne porodice.

Iako sve mesoreznice imaju sigurnosne karakteristike, pre kupovine proverite kakve su opcije u pogledu bezbednosti, uključujući neklizajuće nožice, sigurnosni prekidač i osiguranje protiv slučajnog uključivanja.

Različite modele mesoreznica možete pronaći u bogatoj ponudi City Shop-a. Ovde vas čekaju i drugi kuhinjski uređaji, kao što su blenderi, mikseri, sokovnici, tosteri

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Meni